itulau_fanua

tala fou

E moe se tamaititi i lalo o le atamu namu.I se suʻesuʻega talu ai nei, o upega na togafitia i le clofenapyr na faʻaitiitia ai le malaria i le 43% i le tausaga muamua ma le 37% i le tausaga lona lua pe a faʻatusatusa i upega masani pyrethroid-only.Photos |Pepa
O se ituaiga fou o upega moe e mafai ona faʻaumatia namu e tetee atu i iniseti masani ua matua faʻaitiitia ai faʻamaʻi pipisi o le malaria i Tanzania, fai mai saienitisi.
Pe a faatusatusa i upega masani o le pyrethroid-na o upega, o upega na matua faaitiitia ai le taatele o le malaria, tipiina le numera o tamaiti laiti i le lata i le afa ma faaitiitia vaega o le maʻi i le 44 pasene i le lua tausaga o lona faamasinoga.
E le pei o iniseti e tape ai namu, o upega fou e le mafai ai e namu ona puipuia i latou lava, gaoioi pe utia, ma matelaina ai i latou, e tusa ai ma suʻesuʻega na lomia ia Mati i le Lancet.
I lenei suʻesuʻega e aofia ai le sili atu i le 39,000 aiga ma sili atu nai lo le 4,500 tamaiti i Tanzania, na maua ai o upega faʻamaʻi umi umi na togafitia i iniseti lua, chlorfenapyr ma chlorfenapyr LLIN, faʻaitiitia le faʻamaʻi o le Malaria na faʻaititia i le 43% pe a faʻatusatusa i le pyrethroid-na o upega masani. , ma le fa'aitiitiga lona lua o le 37%.
O le suʻesuʻega na maua ai o le clofenapyr na faʻaititia ai foi le numera o namu na maua i le malaria i le 85 pasene.
E tusa ai ma le au saienitisi, o le clofenapyr e ese le gaioiga nai lo pyrethroids e ala i le faʻatupuina o spasms i musele pterygoid, lea e taofia ai le gaioiga o maso o le vaalele. O lenei mea e taofia ai le namu mai le faʻafesoʻotaʻi ma le u o latou 'au, lea e iu ai ina oʻo atu i lo latou oti.
Na taʻua e Dr. Manisha Kulkarni, polofesa lagolago i le Iunivesite o Ottawa's School of Epidemiology: “O la matou galuega o le faaopoopoina o le clofenac i upega masani o le pyrethroid, e iai le malosi tele e pulea ai le malaria e feaveaʻi e namu e tetee atu i fualaau faasāina i Aferika e ala i le 'faʻapalapala' o namu.“Soifua Maloloina.
I se faʻatusatusaga, o upega moega e togafitia i le piperonyl butoxide (PBO) e faʻaleleia ai le aoga o pyrethroids faʻaitiitia faʻamaʻi malaria e 27% i totonu ole 12 masina muamua o le faamasinoga, ae ina ua mavae le lua tausaga ma le faʻaogaina o upega masani.
O le upega lona tolu na togafitia i le pyrethroid ma le pyriproxyfen (neutered female mosquitoes) e itiiti sona aafiaga faaopoopo pe a faatusatusa i upega masani o le pyrethroid nets. E le o manino atoatoa le mafuaaga, ae atonu e mafua ona o le le lava o le pyriproxyfen o loʻo totoe i luga ole laiga i le taimi.
"E ui ina sili atu le taugata, ae o le maualuga o le tau o le clofenazim LLIN e faʻamalieina e ala i sefe mai le faʻaitiitia o le numera o malaria e manaʻomia togafitiga.O le mea lea, o aiga ma sosaiete o loʻo tufatufaina atu upega o clofenazim e foliga mai e maualalo. namu.
O suʻesuʻega mai le National Institute of Medicine, Kilimanjaro Christian University College of Medicine, London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) ma le Iunivesite o Ottawa o tala faʻafeiloaʻi i luga o se konetineta lea e le maua ai e upega masani e puipuia ai tagata mai parasite .
O upega moe e togafitia ai iniseti na fesoasoani e puipuia ai le 68% o malaria i lalo o Sahara Aferika i le va o le 2000 ma le 2015. I nai tausaga ua tuanaʻi, e ui i lea, o le paʻu o le malaria ua faʻagata pe toe suia i nisi o atunuu.
627,000 tagata na maliliu i le malaria i le 2020, faʻatusatusa i le 409,000 i le 2019, tele i Aferika ma tamaiti.
"O nei taunuuga fiafia e faʻaalia ai o loʻo i ai se isi meafaigaluega aoga e fesoasoani e pulea le malaria," o le tala lea a le tusitala o le suʻesuʻega, Dr Jacklin Mosha mai le Tanzania National Institute of Medical Research.
O le "le namu e le lele, e le utia le upega," maketiina o le "Interceptor® G2," e mafai ona taitai atu ai i le tele o le puleaina o le malaria i Aferika i Sahara, o le tala lea a le au.
Ae ui i lea, latou fai mai e tele suʻesuʻega e manaʻomia e faʻataʻitaʻi ai le faʻaogaina o le faʻalauteleina ma faʻailoa ai le faʻatonuga o le puleaina o le teteʻe e manaʻomia e faatumauina ai le aoga i se taimi umi.
"E manaʻomia le faʻaeteete," o le lapataʻiga a le tusitala o Natacha Protopopoff.O le luʻitau i le taimi nei o le faʻatumauina o le aoga o le clofenazepam e ala i le atinaʻeina o taʻiala faʻatonutonu faʻatonuga.
O le muamua lenei o le tele o faʻataʻitaʻiga faʻatasi ma clofenapyr namu. O isi o loʻo i Benin, Ghana, Burkina Faso ma Côte d'Ivoire.
O itulagi matutu ma semi-matutu na sili ona afaina ai, ma le fua o fua o faatoaga a le atunuu i lalo 70 pasene.


Taimi meli: Apr-12-2022